piątek, 30 maja 2014

Bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarenkami



Po kuchni rozchodzi się  kwaśna i zarazem przyjemna woń pieczonego chleba. Pomyślałam od razu, że nasze prababcie miały takie zapachy na co dzień. 

Pieczywo na tradycyjnym zakwasie ze względów zdrowotnych przeważa nad drożdżowym. Bakterie kwasu mlekowego obecne w zakwasie skutecznie eliminują związki rakotwórcze oraz pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego !

Udało mi się mimo ogromnych obaw upiec chleb w stu procentach gryczany z dodatkiem pożywnych nasion. W smaku przypomina mi porządnego razowca lub może jeszcze bardziej pumpernikiel.

Sekret bycie nieszczęśliwym polega na posiadaniu wolnego czasu, który możemy poświecić na zastanawianie się czy jesteśmy szczęśliwi czy tez nie.
  G.B.Shaw

Potrzebujemy:
  ZAKWAS

  • 100 gram mąki gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150-200 ml wody gazowanej
CIASTO:
  • 200 gram mąki gryczanej niepalonej
  • 250 gram mąki gryczanej palonej
  •  400-500 ml wody najlepiej gazowanej
  • 25 gram nasion lnu
  • 25 gram nasion słonecznika
  • 10 gram lnu mielonego
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
Przygotowanie :
Zmieszaj  składniki na zakwas i pozostaw w ciepłym miejscu (u mnie po raz kolejny świetnie sprawdziła się grzałka akwariowa) na co najmniej 3  pełne dni. Tym razem nie dokarmiałam i nie mieszałam zakwasu. Gdy zakwas bąbelkuje i ma kwaśny zapach to oznaka, że jest aktywny. Możesz zakasać rękawy i zabierać się  za ciasto. Mąki wymieszaj ze sobą i przesiej przez sito, dodaj sól, nasionka, mielone siemię lniane, olej,  400 ml wody i połącz.  Następnie dodaj cały zakwas i znów wymieszaj ciasto tak aby chwyciło jak najwięcej powietrza. Gdy masa jest zbyt gęsta dolej dodatkowe 100 ml wody. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin np. na noc. Rano przełóż ciasto na posypaną mąką blachę. Uformuj bochenek, posypując go mąką, następnie posmaruj starannie oliwą. Piecz 60-70 minut w temp. 200 stp. W trakcie pieczenia 2 razy spryskaj chleb wodą. Wystudź na kratce.
                                                                                                                                  SMACZNEGO:)




1 komentarz:

  1. Długo szukałam przepisu na gryczany chleb na zakwasie, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj